29 Nisan 2024 Pazartesi

Pasid

PASİD Başkanı Arslan Küçükemre’den gümrük vergisi tepkisi:
“Soğuk çekilmiş yassı paslanmaz çelik ithalatından alınan %12’lik gümrük vergisi sanayicimizi zora sokarak ihracat gücümüzü etkiliyor.”



Paslanmaz Çelik Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nden (PASİD), soğuk çekilmiş paslanmaz çelik sac ithalatından alınan gümrük vergisine itiraz geldi. PASİD Başkanı Arslan Küçükemre, bu verginin haksız olduğunu ve derhal kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Paslanmaz çeliklerin Türk sanayisi için önemli ve stratejik ürünler arasında yer aldığına dikkat çeken Küçükemre şu değerlendirmelerde bulundu:  “Paslanmaz çelik, Türkiye sanayisi için çok stratejik bir üründür. Dünyada çelik üreten ülkelerde üst sıralarda olmamıza rağmen, paslanmaz çelik üretimini hala gerçekleştirememiş durumdayız. Türkiye, paslanmaz çeliğin en temel hammaddesi olan krom cevheri üretiminde ve ihracatında başı çeken ülkelerden biri olmasına karşın paslanmaz çelik üretememektedir.

Yaygın olarak tüm dünyada kullanılmakta olan paslanmaz çelik özellikle gelişmiş ülkelerde endüstriyel toplumun vazgeçilmez bir ürünü haline gelmiş ve ülkelerin gelişmişlik göstergesi olmuştur. Günümüzde ülkemiz sanayisinde hemen hemen her sektörde kullanılan ve hayatımızın her alanında olan çok stratejik bir ürün haline gelmiştir.”

PASİD’in kuruluş amacı sanayimizi ve sektörümüzü korumaktır
Ülke ekonomisi ve paslanmaz çelik sektörünün geleceğine katkı yapmak için derneklerini kurduklarının altını çizen Küçükemre, Türkiye’nin Avrupa’nın 3. büyük paslanmaz çelik kullanıcısı olduğuna vurgu yaptı. Küçükemre, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ülkemizin, sanayimizin ve sektörümüzün çıkarlarını korumak, derneğimizin kuruluş amaçlarındandır.
2023 yılında Çin, dünya paslanmaz çelik üretiminin %62’sini tek başına üretmiş fakat yaptıkları ihracat bu üretimin sadece %7’sinde kalmıştır. Bunun nedeni bütün dünyada yükselen korumacılık kararları ile sac ihracatının gümrük vergileri ve kotalar ile zorlaştırılması olmakla birlikte, yüksek üretim gücünü kullanarak bu yassı çelikler işlenerek işgücünün katkısı ile yüksek katma değerli ürünleri ihraç ederek bu sorunları aşmaktadır.
Avrupa’nın 3. büyük paslanmaz çelik kullanıcısı olan Türkiye’nin açmazı da budur. Türkiye’nin ithal ettiği yassı paslanmaz çeliği soğuk çekme ve finisyon işlemleri ile menşei değiştirmeden yaptığı ihracatın önüne sürekli engel çıkartılmaktadır. Halbuki Çin’in yöntemi uygulanarak ve standartlarımızın yakınlığı ve üretimdeki üstünlüğümüzü de kullanarak, paslanmaz çelikten mamul mutfak araç gereçleri, endüstriyel mutfak ekipmanları, beyaz eşyalar, otomotiv yan sanayi, savunma sanayi, uzay ve uçak sanayi, güneş enerji sistemleri, su işleme tesisleri, makine imalat sanayi, gemi ve yatçılık inşa sanayi, tarım ve hayvancılık makinaları ve sanayi, inşaat, mimari uygulamalar, dekorasyon sanayi ve gıda makineleri ve kimya yatırım ekipmanlarında ihracat potansiyeli katlanabilir. Keza artan kapasitesi ile paslanmaz çelik boru ve kutu profil üretimi de çok daha yüksek ihracat potansiyeline erişebilir. Bunun önündeki en büyük engel soğuk çekilmiş paslanmaz çelik yassı ürünlere uygulanan gümrük vergisinin neden olduğu maliyet dezavantajıdır. Üretim ve ihracatın çoğunluğunun KOBİ düzeyinde firmalarca yapılması, bu firmaların dahilde işlem formaliteleri ile uğraşmasına imkân vermemekte, birçok firma bu uygulamadan bile haberdar değil iken bunun gereklerini yerine getirecek kadrolara sahip değildirler.”
 
%12 Gümrük Vergisi haksızdır, kaldırılmalıdır
Soğuk ve sıcak yassı paslanmaz arasındaki katma değer farkının çok düşük olduğuna dikkat çeken Küçükemre, buna rağmen soğuk çekilmiş saca %12’lik gümrük vergisi uygulamasının haksızlık olduğunu kaydetti. Küçükemre, sözlerini şöyle noktaladı: “Soğuk ve sıcak yassı paslanmaz arasındaki katma değer farkı sadece 50 dolardır. Buna rağmen soğuk çekilmiş yassı paslanmaz çeliklere uygulanan %12 Gümrük Vergisi haksızdır ve kaldırılmalıdır.

Soğuk çekme paslanmaz çelik sac yatırımcıları, gümrük vergisi koydurmak için çekme kapasitesini önce 240.000 ton/yıldan 480.000 ton/yıla daha sonra da Türkiye’de sıvı paslanmaz çelik üretmeyi taahhüt etmiş ve yatırımı koruma adına bu vergileri yürürlüğe koydurmuş, bu sözlerini yerine getirmeyerek, paslanmaz çelik kullanıcısını %12 daha pahalı mal alarak rekabette geriye düşmeye mahkûm etmiştir. Uygulanan %12’lik gümrük vergisi Türk sanayisinin hemen hemen her sektöründe kullanılan çok stratejik bir ürün olan paslanmaz çelikteki bu ek vergi tüm ihracatımızı etkileyecek ve uluslararası arenadaki rekabet gücümüzü zayıflatacaktır. Bu da ülkemiz ihracat rakamlarını düşürecektir. Soğuk çekilmiş yassı paslanmaz çelik ürünlerine uygulanan haksız %12’lik gümrük vergisi nedeniyle bu ürünü kullanan sektörler, yurtdışındaki rakiplerinden daha yüksek bir maliyet ve bunun getirdiği finans yükü ile karşılaşmakta, bu da Türk sanayisindeki sektörlerin rekabet gücünü zayıflatarak, yüksek katma değerli yassı paslanmaz çelikten mamul ürünlerin ihracatını güçleştirmektedir. Tüm bu sektörlerimizin ihracatta rekabet imkânı olması için SOĞUK ÇEKİLMİŞ YASSI PASLANMAZ ÇELİK VE BUNLARIN DAR BANTLARINA uygulanan %12 Gümrük Vergisi kaldırılmalıdır.”