Marmara Siegener Galvaniz
Marmara Siegener Galvaniz, 4. tesisini açıyor
Bünyamin Halaç
Marmara Siegener Galvaniz A.Ş / Pazarlama Satış Koordinatörü
GALDER - TUCSA Yönetim Kurulu Üyesi
2004 yılında faaliyete geçen ilk tesisimiz İzmit’te kuruldu. 7,5 mt (boy) x 1,5 mt (En) x 2,2 mt derinlik ölçülerine sahip bu ilk tesisimizle hızla geliştirdiğimiz işlerimizle birlikte 2008 yılında Alman Siegener Verzinkerei Holding Gmbh firması ile ortaklık yaptık. Bu ortaklığın getirdiği sinerji ve artan talep ile birlikte 2. tesisin kuruluş kararı alındı ve 2012 yılında Türkiye’nin en büyük galvaniz tesisini (ölçüler: 16mt boy x 1,8 en, 3,2 derinlik) Gebze -IMES OSB’de faaliyete geçirdik. İMES tesisimiz ağırlıklı olarak büyük havuz ölçüsü gerektiren yapısal çeliklerin ve tır şaselerin galvanizlenmesi için dizayn edildi. Ardından Trakya bölgesindeki talebi dikkate alarak 8mt boy x2 mt en x 3,5 mt derinlik ölçüsü olan tam otomatik tesisimiz Çorlu – Çerkezköy bölgesinde 2016 yılında faaliyetine başladı.
Son olarak İzmit Ali Kahya OSB’de 4. tesisimizin inşaatına başladık. En modern ve çevreci tasarıma sahip yeni tesisimizin ölçüleri; 8 metre boy, x1,8 mt en ve 3,8 mt derinliğinde olacak. Tesisimiz 2025 yılı ilk aylarında faaliyete geçecek.
Galvaniz sektörü ve firmamız küresel durgunluktan en az şekilde etkileniyor
3 tesisimizde toplam 150.000 ton yıllık kapasitemiz var. 4. tesisimizle birlikte kapasitemiz 200.000 ton/yıl’a çıkacak. 2023 yılında 120 bin ton galvanizleme yaptık. Müşterilerimizin yine %80’e yakını galvanizlenen ürünleri yurtdışına gönderiyorlar. Aslında dolaylı yoldan ihracata çok büyük katkımız var. Galvanizli ürünlerde çok ciddi bir ihracat söz konusu. Özellikle pandemi süreci ve sonrasında Çin’in tedarik zincirinden kopması ile ihraç edilen galvanizli metal imalat ürünlerinde ciddi bir sıçrama yaşandı. Küresel durgunluğa rağmen hem ülkemizde hem de dünyada gittikçe yaygınlaşan yenilenebilir enerji hareketliliği ve buna bağlı olarak galvanizli çelik talebi büyümeye devam edecek.
Galvanizleme yaklaşık 150 yıldır tüm dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ülkemizde 1950’li yıllarda başlayan sektör faaliyetlerinin ilk alanı Enerji Nakil Hattı (ENH Direkleri) galvanizlenmesi işiydi. Ardından Elektrik Aydınlatma Direkleri ve Karayolları Yol Bariyerleri galvanizlenmesi sektörün lokomotifi oldu. Şu anda özellikle Yenilenebilir Enerji Konstrüksiyonları (Solar+Rüzgar) başat durumda. Bunların yanında şehir mobilyaları, tarım aletleri, araç şaseleri, çelik yapı inşaatları sayılabilir. Ayrıca çok geniş bir alanda açık atmosfere maruz kalan metal ürünlerin hemen tamamı galvanizlenebilir.
Camp Nou Stadyumunun çelik işlerinin galvanizlemesi firmamız tarafından yapılıyor
Yaptığımız önemli galvanizleme işlerinden örnekler verecek olursak; bizim için en prestijli örneklerden biri Kız Kulesi taşıyıcı çeliklerinin galvanizlenmesi işi. Kulenin renevasyonunda kullanılan çelik kolon ve kirişlerin galvanizlenmesi firmamız tarafından yapıldı. Yine Side’deki Türkiye’nin en büyük su kaydırağı projesinde kullanılan konstrüksiyonları örnek gösterebiliriz. Yurtdışından ise Tanzanya’da yapılan 100 bin kişilik Afrika’nın en büyük stadyumunu örnek gösterebiliriz. Devam eden bir diğer önemli proje ise yapımını bir Türk firmasının (Limak İnşaat) üstlendiği 2026 yılında açılması planlanan Camp Nou Stadyumu (Barcelona) projesi. Statta kullanılan çelik konstrüksiyonların büyük kısmı firmamız tarafından galvanizleniyor.
Dünya genelinde yıllık korozyon maliyeti 2,5 trilyon USD, ülkemizdeki korozyon maliyeti; 38 milyar USD /yıl..
Bu rakamlar ABD’de kurulu araştırma merkezi Nace International’ın 2016 da yaptığı bir araştırmadan alınma. Araştırmaya göre yıllık korozyon maliyet toplam gelirin %3.4’üne denk geliyor. Bu hesabı ülkemize uyarladığımızda 2023 yılında 1,118 trilyon/yıl olan GSMH’mize göre çıkan rakam 38 milyar USD. Bu inanılmaz bir rakam, ama maalesef gerçek ve maalesef ülkemizde oluşmayan korozyon bilinci buna sebep oluyor. Yetkili idareler bu konuda çok yavaş hareket ediyor. İnşaat iskeleleri Avrupa’da 100 yıldır galvanizlenirken ülkemizde maalesef GALDER olarak gösterdiğimiz çabaların sonucuyla-şartnameye 10 yıl önce girdi. Ama yine de yavaş da olsa ilerleme var. Galvaniz kullanımı konusunda ülkemizde son yıllarda ciddi ve olumlu gelişmeler var. Farkındalık günden güne artıyor. Özellikle solar endüstrisinin katkılarıyla ülkemiz galvaniz kullanımı konusunda Avrupa ülkelerini yakalamak üzere. Ülkemizin ciddi bir metal ürün imalat potansiyeli var. Makine sanayimiz çok gelişti. Bununla paralel metal ürün çeşitliliği arttı. Galvanizli metal ürünlerin ihracatı da bu paralelde gelişme gösteriyor. Toplam yıllık metal imalatların galvanizleme oranı bundan 10 yıl önce %5lerde iken, şu an %10 seviyelerini geçti. Ama bu oran gelişmiş ülkelerde %25-30 seviyelerinde. Bunu yakalamamız lazım.
Kamu otoritelerinin ilgisizliği devam ederken özel sektör bu konuda bir adım daha ileride. Çünkü maliyet/fayda analizini çok iyi yapıyorlar. Galvanize ikna olmaları daha kolay. Ama resmi daireler, özellikle belediyeler ve kanun koyucuların bu konuda çok daha fazla gayret göstermesi lazım. Bunun için galvanizciler olarak hem de benim de kurucu YK üyesi ve Tanıtım Komitesi başkanı olduğum GALDER aracılığıyla ciddi çalışmalar yapıyoruz. Gün geçtikçe her şeyin daha iyi olacağına inanıyoruz.
Marmara Siegener AŞ olarak çevreci yatırımlarımız devam ediyor, Türkiye’nin en modern ve çevreci galvaniz tesisini kuruyoruz
Çevreci politikalarımız doğrultusunda fabrikalarımızda ‘Temiz Enerji’ kullanmaya başladık. Çorlu ve Gebze tesislerimizin çatılarına solar enerji sistemleri montajlandı. Türkiye’nin en modern ve çevreci galvanizleme tesisi olacak olan ve inşaatı devam eden İzmit Ali Kahya’daki fabrikamızda da benzer şekilde solar enerji sistemi uygulanacaktır. Çorlu’daki tesisimize kurulan Çatı Solar Sisteminin kurulu gücü 523,05 kWp / 400 kWe olup, sistemde toplam 951 adet 550 Wp gücünde Prowatt marka panel kullanılmaktadır. Gebze tesisimizin kurulu gücü ise 722,7 kWp / 600 kWe’dir. Bu sistemde toplam 1314 adet panel bulunmaktadır.
2025 yılı ilk aylarında faaliyet geçecek İzmit Ali Kahya OSB bölgesinde son teknolojiyle kuracağımız tesis ülkemizin en modern ve çevreci tesisi olacak. Marmara Siegener Galvaniz olarak, daha aydınlık ve daha yaşanılabilir bir dünya için çevreci anlayışımızla çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Güvenli ülke imajıyla devletin alacağı kararlar sanayici olumlu etkileyecektir
Türk ekonomisini temsil eden büyük sektörlerdeki büyük firmalar özellikle krizlerden kendi çabalarıyla çıkmasını biliyor. Yeter ki sanayicinin önü kesilmesin, yeter ki ülke yönetimi olarak güvenli iş ve yatırım ortamının sağlansın. Özellikle yabancılarla iş birliği yapan yerli firmaların bu güven ortamına çok ihtiyacı var. Kurlar vs. bunları bir şekilde çözüyor sanayici. Ama uluslararası camiada sağlanacak güvenli ülke imajıyla devletin alacağı kararlar sanayici olumlu etkileyecektir. Burada da hükümete çok iş düşüyor. Mevcut ihracat/ithalat açığından dolayı ülkemizin daha fazla ihracat yapmaya ihtiyacı var. En ciddi ihracat kalemlerinden biriside metal, makine ve dolaylı yönden galvanizleme sektörü. Ülkemiz pandemi sonrası, Çin’in tedarik zincirinden kopmasıyla bu alanlarda rüzgarı arkasına aldı. Bunun kesilmemesi lazım. Hükümet tarafından alınacak ciddi ve önemli kararlarla sektörümüzün önünün açılacağını düşünüyorum.