Tatmetal
Tatmetal yeşil üretimle güçleniyor
Tatmetal endüstri ve çevre için değer üretme vizyonu doğrultusunda adımlarını güçlendiriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı güçlü yatırımların yanı sıra, yalın ve altı sigma metodolojileriyle uygulanan enerji verimliliği odaklı mühendislik projelerine imza atan firma, çevresel etkisini en aza indirmek amacıyla karbon ayak izi hesaplaması yaparak yeşil bir üretim modelini hayata geçirdi.
Enerjinin kaynağı rüzgar ve güneşten
İştirak firması Şule Enerji adına büyük bir yenilenebilir enerji yatırımına imza atan Tatmetal, 60 milyon Euro değerindeki yatırım anlaşması kapsamında 60 MW kurulu gücünde rüzgar enerjisi santrali (RES) inşa edecek. Yıllık 200 milyon kilovatsaatlik (kWh) elektrik üretme kapasiteli RES lisansına sahip Şule Enerji A.Ş.’yi 2022’de bünyesine katan Tatmetal, 2024’te devreye almayı hedeflediği RES ile elektrik tüketimini karşılayabilecek, üretim fazlasını dağıtım firmalarına arz edebilecek ve 120 bin ton karbon salınımının da önüne geçecek. Isparta-Konya il sınırında, yaklaşık 600 dönümlük alanda kurulacak 11 adet türbinin inşa süreci başlarken, 66 MWe kurulu güce sahip projenin 2024’te devreye alınması planlanıyor.
Tatmetal ayrıca 2022’de tüm üretim tesislerinin çatılarını kaplayan 70 bin metrekarelik alan üzerine kurulan ve yılda ortalama 12 milyon kWh elektrik üreten 10 MW kurulu gücündeki güneş enerjisi santrallerine (GES) ek yatırımlarla takviye yapıyor. Karabük’te planlanan yeni GES projesi 7,80 MWe kurulu güce sahip olacak ve yılda yaklaşık 13 milyon kWh elektrik üretimi sağlayacak. Tatmetal, öz tüketimine katkı sunacak bu yeni yatırım sayesinde enerjide tamamen bağımsız bir şirket haline gelecek. Yeni GES projesinin ise 2024’ün ikinci yarısında faaliyete geçmesi hedefleniyor.
Karbon etkisini azaltmak için adımlar atılıyor
Bir taraftan zorlayıcı rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için enerji maliyetlerini aşağıya çekmeye çalışan sanayiler, diğer taraftan sorumlu üretim anlayışı ve iklim değişikliği ile mücadele çerçevesinde karbon salımlarını düşürmek üzere çalışmalarını sürdürüyorlar.
Bu anlayışla Karbon Yönetimi ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat Hazırlık Projesi kapsamında karbon envanterini çıkaran Tatmetal, kurumsal karbon ayak izi ve ürün bazında karbon ayak izi hesaplamalarıyla ürün yaşam döngüsü analizini hayata geçirdi. Karbon Ayak İzi hesaplamaları ISO 14064 standardı ve GHG (Greenhouse Gas Protocol) protokolünce belirlenen standartlar çerçevesinde yapılırken; ISO 14040/44 standartlarının gereklilikleriyle uyumlu şekilde, ana ürün grupları olan sıcak haddelenmiş ve asitlenmiş yassı çelik, soğuk haddelenmiş ve tavlanmamış yassı çelik, soğuk haddelenmiş ve tavlanmış yassı çelik, galvanizli yassı çelik ve boyalı yassı çelik kategorilerine yönelik Yaşam Döngüsü Analizi de uygulamaya alındı.
Verimlilik odaklı mühendislik projeleri
Tatmetal ayrıca, proje kültürünün bir iş yapış şekline dönüşmesi amacıyla başlattığı; kaynakların etkin kullanımı, verimliliğin yükseltilmesi, maliyetlerin aşağı çekilmesi, ürün kalitesinin artırılması ve iş sağlığı ve güvenliği alanlarında fayda yaratmayı amaçlayan; yalın ve altı sigma metodolojileriyle hayata geçen mühendislik projelerinin sayısını son iki yılda 40’ın üzerine çıkarmayı başardı. Üretim tesislerinde görevli olan mühendis, formen ve uzman seviyesindeki çalışanlarının katılımıyla gerçekleşen projeler aynı zamanda ödüllerle de tescilleniyor. Bu projeler arasında yer alan "Tav Çevrim Sürelerinin Kısaltılması" projesi, sağlamış olduğu enerji verimliliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından organize edilen 22'nci SENVER yarışmasında (Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışmaları), 1001 - 50000 TEP kategorisinde birinci olmuştu. Aynı proje Tatmetal’e 352.485 Sm3 doğalgaz tasarrufu ve 587.475 kWh elektrik tasarrufu sağlarken, toplam enerji kazanımı ise 340 TEP olarak ölçülmüştü. Tatmetal ayrıca SENVER’in 2017 edisyonunda ikinci, 2018 edisyonunda ise birincilik sahibi olmuştu.